Find
forhandler

Pas på din kats “plante-diæt”

13. september 2021

Pas på din kats “plante-diæt”

Katte er kødædere, ikke? Hvorfor ser vi dem så ofte spise grøntsager, græs og planter? Det skyldes sandsynligvis to ting. At nogle katte godt kan lide grønt, og at katte også bruger græs og planter som brækmiddel for at holde maven i orden. Men nogle planter er giftige og et konstant ”grøntspiseri” kan også være tegn på katte-stress.

Videnskaben er stadig lidt usikker på, hvorfor katte (og hunde for den sags skyld) indimellem spiser grønt som planter, græs eller grøntsager. Men de fleste hælder til, at den vegetariske kost dels dækker over både smag for grøntsager og som en slags ”medicin” til at holde maven i orden. Katte bruger sandsynligvis det grønne til at hjælpe dem af med ”hårboller”. Men da ikke alle katte kaster op af at spise det grønne, vurderer fagfolk, at de små rovdyr også bare godt kan lide vegetarisk kost indimellem.

En skive citron i plantemulden

Katte har desværre ikke et sikkert ”kompas” for, hvilke planter de ikke kan tåle som f.eks. ”julestjerner”, påskeliljer og mange andre. Så har du sådan nogle derhjemme, så sæt dem et sted, hvor katten ikke kan nå dem. Du kan også stænke en lille smule eddike eller peber på bladene. Så holder katten sig væk fra planten. Katte hader også duften af citrus. Så du kan lægge en citronskive i jorden på de planter, som du ikke vil have ædt (lad være med at sprøjte bladene med koncentreret citron-olie. Det kan være giftigt for katten). Du kan også vælge planter, som katten ikke bryder sig om. Såsom alle planter med torne.

Du kan til gengæld glæde din kat (og dens mave) ved at have lidt græs i potter indendørs. En lille smule (giftfrit) græs er en gave til en huskat.

Hvis din kat konstant spiser planter eller græs, kan det også være et tegn på, at dyret er stresset og nervøs. For at finde ro tygger katten hele tiden på noget. Er din kat en inde-kat, kaster den sig gerne over dine planter, fordi den ikke har adgang til græs. Hvis det er tilfældet, er det vigtigt at du fjerner eventuelle giftige planter fra hjemmet. Eller i det mindste placerer dem på et ufremkommeligt sted.

Tegn på katte-stress

Du skal ikke være bekymret, hvis din kat somme tider spiser græs og kaster op. Det er almindelig katteadfærd. Nogle forskere mener i øvrigt også, at grøntspisende katte får en række næringsstoffer og vitaminer, som de bruger til at opretholde en sund fordøjelse. Græs er trods alt fiberrig kost.

Men hvis din kat konstant spiser grønt, er det en god idé at se efter tegn på stress hos din kat. En kats tegn på stress minder ganske meget om de tegn, vi kender fra os selv. Hvis katten trækker sig tilbage og bliver mindre social. Hvis den sover dårligt, eller vis den spiser alt for lidt (eller alt for meget) igennem længere tid, kan den være stresset.

Så må du træde til og hjælpe den.

Du kan hjælpe din kat af med stress sådan her:

  • Sørg for at give din kat sund og velsmagende kost
  • Sørg for at din kat får rigeligt at drikke. Ganske mange katte får ikke nok at drikke, og det påvirker dem negativt. Nogle katte elsker at drikke rindende vand. Giv dem muligheden fra hanen eller lignende. Er din kat ikke særlig god til at drikke, kan du også give den vådfoder. 
  • Sørg for at din kat har gode gemmesteder, så den kan være i fred, når den har brug for det (særligt hvis det er en inde-kat)
  • Sørg for et kradsebræt til din kat.
  • Sørg for at lege med din kat 20-30 minutter hver dag. Alt efter hvad den foretrækker kan du give den legetøj, aktivere den ved at lade den jagte en snor, en laserplet på væggen etc. Det gør katten mere rolig og velafbalanceret at blive stimuleret gennem leg.
  • Sørg for at nusse din kat rigeligt. Katte elsker at blive nusset og kælet for. Og ligesom med mennesker, tager kæleriet toppen af nervøsitet og stress.

Det er også fornuftigt at tjekke med dyrelægen, om din kat har brug medicin, hvis den konstant gnasker planter og andet grønt.

Hvis din kat er en udekat, kan du jo dårligt tjekke alle de grønne planter eller blomster, som den kommer i nærheden af. Men mange katte holder sig til velafgrænsede områder. Så det første, du skal gøre, er selvfølgelig at sikre dig, at din egen have ikke indeholder planter eller lignende, som kan være giftige for din kat.

Giftige udeplanter for katte er f.eks. blåregn, morgenfruer, liljer og hortensiaer.

Kontakt os

Faunakram Pet Food A/S
Lyngbyvej 403
2820 Gentofte
Danmark
CVR: 37493449

Telefon: +45 44 22 75 40
Telefon SE +46 (0) 10 888 6640

VOV@FAUNAKRAM.COM

CSR Politik

Om Faunakram

Faunakram er grundlagt af hunde- og katteejere samt opdrættere, der har hunde og katte som deres passion og hobby.

Derfor bliver alle produkter smagstestet, inden vi lancerer dem på markedet. Faunakram sælger deres produkter i flere lande i Skandinavien og EU og
producerer derfor store mængder, der gør, at premium produkterne kan tilbydes til lave priser.

Om os
user
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram