Bare din hund ser bilen begynder den at ryste. Du kan næsten ikke trække din pelsede ven ind gennem døren. Og når hunden så er inde bagerst i bilen, nægter den at sætte sig ned. Den savler og efter få minutter kan den ovenikøbet kaste op.
Lyder noget af det bekendt?
Det er aldeles ufedt altid at have bilen fuld af rensemidler og brækposer for at kunne gøre rent efter jeres skrækslagne hund. Køreturen bliver en prøvelse i sig selv, og hvis I ovenikøbet skal en tur forbi dyrelægen i bil, så bliver hele øvelsen et cirkus.
Men du kan træne din hund til at holde af bilturene.
Det foregår et langt stykke hen ad vejen (!) på samme måde, som når psykologen skal hjælpe folk af med fobier. Du skal hjælpe din hund til at forbinde bilture med gode oplevelser. I starten skal bilen sandsynligvis bare holde stille, og din hund skal have en belønning for at være med i bilen. Efter lidt tilvænning kan du og din hund tage korte ture til dejlige steder. For eksempel områder, hvor du og hunden kan lege. Langsomt vænner hunden sig til at sidde i bilen, og den starter til sidst med at glæde sig over motorlyden og jeres bilture sammen.
Her er hund-i-bil-strategien i punktform.
1. forstå din hund
Nogle hunde kan ligesom mennesker være bange for nye ting og vil prøve at flygte, når vi mennesker udsætter dem for det. Forstå din hunds angst og tag det roligt.
2. Start træningen mens bilen holder stille
Lad dørene stå åbne. Lad være med at tænde for motoren. Gør bilen hjemlig og tryg for din hund. Sørg for at have godbidder med. Tag noget med som den kender og er glad ved (et stykke legetøj, et tæppe etc.) Ros den rigtig meget og lad være med at tvinge den til at blive i starten.
3. Tag hundens madskål med ind i bilen (som stadig står stille).
Giv hunden maden og lad dørene stå åbne i starten. Senere kan du lukke dørene.
4. Start bilen (uden at køre)
Ros din hund meget og giv den nogle godbidder, mens I sidder i bilen. Lad være med at forcere noget, men giv din hund (og dig selv) god tid. Når din hund udviser ro og balance, så kør langsomt 50-100 meter og så tilbage igen.
5. Kør korte ture til gode steder
Når din hund er kommet så langt uden at blive desperat, skal I tage på nogle korte ture til steder, som hunden kan lide. Måske parken, skoven eller stranden. Husk at have godbidder med på turen (og husk rengøringsmidler for alle tilfælles skyld)
HUSK at det er vigtigt, at din hun har lært ”sit” kommandoen udenfor bilen, så du også kan bruge kommandoen indeni bilen. Selvom mange ikke gør det, er det også en god idé at have hunden i et hundebur eller en transportkasse (til de små hunde). Ellers kan hunden gå rundt i bilen og distrahere dig som fører. Det kan være farligt. Hvis uheldet er ude, og I forulykker, bliver hunden meget bange og vil gøre alt for at slippe ud af bilen. Hvilket kan skade dig og dine medpassagerer.
Når du lærer din hund at køre i bil, skal du som sagt huske at gå langsomt frem og undgå unødvendigt mange bilture med hunden. Du skal heller ikke straffe hunden eller tvinge den ind i bilen. Det vil blot gøre den endnu mere uvillig. Nøjes med at give den klare kommandoer som ”NEJ”, hvis den f.eks. går rundt i bilen.
Husk også at nogle hunde – ligesom mennesker – kan lide af køresyge. Det kan de ikke gøre for, og du kan hjælpe ved at gå til dyrelægen og få medicin mod køresyge til hunden, så I begge får en dejlig oplevelse uden bræk i bunden af bilen.
Rigtig god køretur med din hund og kør forsigtigt.
Faunakram Pet Food A/S
Lyngbyvej 403
2820 Gentofte
Danmark
CVR: 37493449
Telefon: +45 44 22 75 40
Telefon SE +46 (0) 10 888 6640
Faunakram er grundlagt af hunde- og katteejere samt opdrættere, der har hunde og katte som deres passion og hobby.
Derfor bliver alle produkter smagstestet, inden vi lancerer dem på markedet. Faunakram sælger deres produkter i flere lande i Skandinavien og EU og
producerer derfor store mængder, der gør, at premium produkterne kan tilbydes til lave priser.